Waarom moet alles zo zijn?

donderdag, februari 16, 2017

Terwijl ik de winkel binnen loop om even de laatste gewenste babykleding te halen valt me opeens iets op. Opeens staat iets me tegen, word ik eigenlijk een klein beetje boos of misschien meer verontwaardigd. Het is de maatschappij waarin wij leven, de verplichte scheiding tussen meisje en jongen. Het of heel kleurrijk, roze, schattig... of stoer, donker en strak.

Wij leven in een samenleving waar de scheiding tussen jonge en meisje duidelijk moet zijn, ik heb er in mijn leven vaak genoeg last van gehad. Vroeger kreeg ik al snel de opmerking dat ik wel lesbisch zou zijn, want ik klom in bomen. Speelde met LEGO en make-up en kleding maakte mij niks uit. Maar ik had ook poppen, jurkjes en een winkeltje die Opa had gemaakt.


Toen ik vroeg aan vrienden, familie en jullie lezers wat ons kindje voor geslacht zou krijgen heb ik een keer een leuke opmerking gehad. Ik was geen meisjes moeder, dit klopt volledig als je kijkt naar het hokje waar een vrouw/meisje in moet vallen. We moeten mode bewust zijn, elke dag make-up, sieraden of andere toestanden gebruiken. Nee dat ben ik niet en ik ben er heel erg blij mee. Ik ben super tevreden met de manier waarop ik ben, misschien niet helemaal zoals de meeste mensen verwachten. Maar hey, we moeten enkel ons zelf zijn toch.

Zo vond ik al die baby kleding lastig, ik was opzoek naar een balans van meisjes kleding en toch stoer. Ik krijg vaak de opmerking dat de kleding niet kleurrijk genoeg zou zijn, saai en soms zelfs jongensachtig. Maar moeten wij een klein meisje meteen al in het hokje stoppen? Of laten wij het meisje haar zelf vinden en lekker met blokken, autootjes, poppen en ander speelgoed spelen. 

Ik zei laatst ook eens iets tegen vriendlief over de opvoeding, over regels. Hij was zo stellig in dat wij onze meid vrij zouden opvoeden en wanneer zij misbruik zou maken van de vrije opvoeding dan pas strenger zouden worden. Opeens snap ik hem terwijl ik door de winkel heen loop, we moeten al aan zo viel verwachtingen voldoen. Moeten wij dan als ouders ook meteen in hokjes gaan denken? Of moeten wij haar gewoon lekker kind laten zijn en eens niet denken in jongen of meisje. In schattig of stoer, kleurrijk of juist niet. 

Nu mag ik nog bedenken of het meisje erg meisjesachtig uit zou zien met clipjes, roze jurkjes en meisjes speelgoed. Of juist gewoon basic, simpel en meer in het midden. Ik kies voor het laatste, wat andere mensen vinden maakt me eigenlijk helemaal niet uit. We zullen zien hoe de kleine meid zelf er uit wil zien, of zij haar roze moment gaat krijgen. Ik vind het allemaal goed, zolang ze maar doet wat zij wil, zoals ik nu zelf ook doe!

Nee geen meisje meisje straks hier in huis... 
Haar kleding kast blijft lekker zoals ik het wil, tot zij zelf haar mening krijgt. 

Wat vind jij van het verplichte hokjes denken?

You Might Also Like

7 reacties

 1. Tot ongeveer haar vierde mag jij waarschijnlijk haar kleding bepalen, maar op een gegeven moment komt dat eigen willetje naar boven en bepaald madam zelf wat ze wil.en misschien is dat wel de prinsessen jurk ��
  Wat speelgoed betreft..Lucas speelt ook met de poppenwagen en Fréderique met de toets toet garage en auto's kinderen trekken zich niks aan van hokjes ��

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het belangrijkste vind ik toch wel dat zij zelf aangeeft wat ze straks leuk vind. Omdat zij het echt leuk vind en niet omdat het verwacht wordt. Ik ben heel benieuwd waarvoor ze allemaal gaat kiezen.

   Verwijderen
 2. Ik vind het niet echt verplicht dat hokjes denken. Al ga je kwa kleding bij een jongen natuurlijk wel meer de jongens kant op. Want om hem nou roze te gaan aantrekken.. tja dat ga ik nou niet doen haha. Maar als hij later een pop wil? Prima dan krijgt hij die gewoon. Als hij er gelukkig van wordt waarom niet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een jonge kan ook wel roze shirts aan, maar snap wel wat je bedoeld. Maar dat beeld van roze en meisjes is wel een beetje gevormd door de maatschappij dat dit normaal is hé.

   Verwijderen
 3. De maatschappij denkt nu eenmaal in hokjes, heel vervelend maar ik heb mij er bij neergelegd. Het is immers aan onszelf of wij er ons aan gaan storen ja of nee. Ik moet eerlijk bekennen dat ik vaak wel bij de meisjes kleding kijk. Al zien sommige jongens kleertjes er ook wel heel erg leuk uit. Zo kocht ik laatst een donker grijs broekje met witte pijlen erop. Thuis kwam ik er later achter dat ie eigenlijk uit de jongens collectie kwam, achja.. Zoals je weet houd ik mij ook niet aan de ongeschreven regeltjes..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, je echt boos maken heeft geen zin. Maar je afzetten tegen de omgeving die wel zo denkt en even een duidelijk standpunt nemen leek me wel handig. Aangezien wij nog wel vrij denken maar niet alle familie en vrienden. Ach belangrijkste is dat we het zelf leuk vinden toch en nu worden de meisjes nog niet gepest door onze keuzes hihi.

   Verwijderen
 4. Gewoon je eigen weg daarin bewandelen! Het is natuurlijk jammer dat er al voor baby's word bedacht in welk hokje ze moeten. Je kind kan natuurlijk zelf aangeven wat voor kleren ze het leukst vinden. Maar als je mijn nichtje van 4 laat gaan, gaat ze iedere dag in haar Elsa jurk en prinsessenmuiltjes naar school. Dus zo werkt het ook niet helemaal ;). Kijk ook gewoon eens bij de jongens collecties. Sommige merken hebben echt leuke jongenskleding, waar niet perse overal een dinossaurus of auto op staat. Ik denk dat je wat eerder een meisjesbaby in jongenskleding hijst dan andersom. Ik kijk wel eens bij de meisjescollectie voor Joep maar ik vind dat dan toch al snel te roze, of te veel konijntjes en andere schattigheid.

  BeantwoordenVerwijderen