Hoeveel schermtijd?

zondag, maart 05, 2017

Terwijl ik buiten wandel denk ik opeens na over de televisie, elke keer roep ik al dat ik het liefst geen één in huis zou hebben. Dat ik mijn tijd anders wil besteden en meer wil lezen... Maar eigenlijk sinds dat ik thuis zit staat dat stomme apparaat meer aan dan ooit... Opeens kijk ik de meest nutteloze programma's die eigenlijk helemaal niet leuk zijn, dit doe ik dan ook nog eens tijdens dat ik heerlijk op de bank zit en borduren...

Maar hoe moet dit straks als de kleine meid in huis is? Wat dan, staat de televisie dan nog steeds aan in huis of probeer ik de kleine meid juist met zo min mogelijk televisie op te laten groeien... Ik wilde altijd wel het laatste maar had er nog nooit echt rede voor. Tot ik Ouders van Nu las over de gevolgen van veel televisie kijken bij jonge kinderen, dingen die we eigenlijk allemaal wel een beetje weten denk ik zo. 

Dus toen bedacht ik dat ik eerst zelf maar eens een heel stuk minder televisie moet gaan kijken. Proberen enkel nog het acht uur journaal te kijken want om eerlijk te zijn is er ook verder niet echt iets leuks. Plus een goed voorbeeld begint bij jezelf natuurlijk.

Hoeveel schermtijd is nog gezond?

In ouders van nu stond ook een overzichtje met hoeveel schermtijd gezond is voor een klein kindje. Hier word dan wel televisie, telefoon en tablet mee gerekend. 

 • 0-2 jaar: het liefste niet, maar maximaal een paar keer per week samen, vijf minuten per keer.
 • 2-4 jaar: 5 a 10 minuten per keer, maximaal 30 minuten per dag.
 • 4-6 jaar: 10 a 15 minuten per keer, maximaal 1 uur per dag
 • 8-10 jaar: maximaal 1 tot 1,5 uur per dag
 • 10-12 jaar: maximaal 2 uur per dag
 • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag
Ik vond dit eigenlijk wel een mooi lijstje en wilde hem dan ook even delen. Ik ga proberen om hier in huis dit lijstje te volgen, of dit gaat lukken... Ik ben heel erg benieuwd, de verleiding is natuurlijk soms heel erg groot om simpel even een kindje in een stoeltje te zetten voor het scherm... 

Hoe sta jij tegenover beeldschermen en kleine mensjes?

You Might Also Like

6 reacties

 1. Eerst uit en nu al weer even het huis uit, zonder tv is het leven leuker.

  Vrolijke groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zelf kijk ik alleen films via Netflix op de tv. Boer zoekt vrouw staat aan omdat Puber dat wil zien. Beeldschermtijd vind ik eigenlijk onzin voor kleine mensjes. Boekjes lezen is veel leuker ;)
  Maar, zo heel af en toe staat hij hier wel aan als ik op mijn neefje pas. Die vindt het heerlijk om even naar Kleine Rode tractor te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. S'avonds kijken wij meestal een film of een serie en toevallig is de kleine meid vooral s'avond wakker. Tja helemaal voorkomen dat ze meekijkt doe je niet. Ze draait heel driftig haar hoofdje telkens naar het scherm. Het is dus niet dat we haar bewust een kinderfilmpje laten kijken maar ze kijkt met ons mee. Tja als iemand de tip heeft om dit te voorkomen.. ik hoor het graag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat als je het echt belangrijk vind dat je kleine meid geen schermtijd heeft, je zelf niet zou moeten kijken. Want volgens mij kijkt een klein mensje altijd naar licht flikkerend beeld en hard geluid.

   Verwijderen
 4. oei dan ben ik echt een ontaarde stiefmoeder..... hier kijkt stiefdochter op een regenachtige dag echt wel eens twee films achter elkaar, speelt een paar spelletjes etc. Maar daarna/ervoor wordt er gelezen/geknutseld/dieren verzorgd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet toch even glimlachen om jouw reactie hoor.

   Verwijderen