Maart | Zaaien, planten en eten

vrijdag, maart 10, 2017

Het is eindelijk maart en dat betekend dat we langzaam beginnen in de tuin. Langzaam want het weer blijft natuurlijk nog erg onvoorspelbaar. Nu kan ik dit jaar de handdoek wel in de ring gooien, juni / juli zal namelijk een maand zijn dat het werken hier op de moestuin wat stil komt te liggen. Maar juist daarom vind ik het leuk om dit jaar extra mijn best te doen, de tuin juist lekker vol zetten met boontjes, bloemen, courgetteplanten en pompoenen.

Plus ik wil jullie dit jaar graag mee nemen in mijn tweede seizoen op de volkstuin. Het leek mij leuk om lijstjes te maken met wat je nu lekker binnen in huis kunt zaaien. Want een moestuin hoef je niet groots aan te pakken, je kan het ook in bloempotten... Tussen de bloemen in de tuin of gewoon een mini moestuin voor je raam. Zaai je mee?

ps. de lijstjes zijn puur gebaseerd op wat ik zaai, op wat ik lekker vind en wat buiten de kas kan groeien. Ik ben in bezit van een volkstuin van 95m2 zonder grote kas enkel een kleintje aan huis voor de tomaten...


Het is maart, als de zon schijnt kan het heerlijk zijn om buiten te werken. Maar wanneer het regent, waait en misschien nog vriest aan de grond. Dan sta je toch liever lekker in de keuken wat te zaaien. Maart is de maand van de voorbereiden, wanneer je droge voeten kan houden kun je in de tuin langzaam al het winter onkruid verwijderen. Je kan maar klaar zijn toch?

Zaaien in huis

 • Andijvie
 • Broccoli
 • Bietjes
 • Bloemkool
 • Knolselderij
 • Koolrabi
 • Kolen
 • Prei
 • Tomaat
 • Ui

Zaaien in de volle grond

 • Bietjes
 • Erwten
 • Kolen
 • Lente-ui
 • Pastinaak
 • Radijs
 • Rucola
 • Sla
 • Snijbiet
 • Spinazie
 • Peultjes
 • Tuinbonen
 • Ui
 • Wortel

Planten

 • Aardbeien
 • Bloemkool
 • Erwten
 • Knoflook
 • Koolrabi
 • Prei
 • Sjalot
 • Sla
 • Tuinbonen

Oogsten

 • Pastinaak
 • Prei
 • Snijbiet
 • Spinazie
 • Veldsla
 • Winterbroccoli

You Might Also Like

3 reacties

 1. Leukleuk! Hier begint het ook weer te kriebelen nu we met de plannen voor onze tuinaanleg bezig zijn. En laatst kwam ik in mijn (oude) planner een briefje tegen met de kruiden die ik vorig jaar april heb gezaaid.. dus ik heb nog even. Meestal doe ik kruiden, omdat ze makkelijk zijn, en bijv sla en wortels erbij. Dit jaar maar eens zien, maar het lijkt me wel super er weer mee bezig te zijn! Zie dan ook graag een logje wat je aan kruiden in maart/april kan zaaien ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal binnenkort wel een blogje maken voor kruiden wanneer je die kunt zaaien. Ik zelf zaai eigenlijk geen kruiden, zou dit stiekem makkelijk kunnen doen in onze achtertuin. *smile*

   Verwijderen
 2. Toch leuk dat je ons dit jaar ook weer mee neemt in je moestuin avontuur, ondanks de zwangerschap nu. En wie weet kom je wel zo goed uit de bevalling dat je al weer sneller naar de tuin kan dan je zelf verwacht! Ik ga deze week ook eens kijken wat ik allemaal ga zaaien en doe en hopelijk zelf komende week ook beginnen :).

  BeantwoordenVerwijderen