Waarom moeten wij toch...

maandag, april 10, 2017

Ik snap het echt niet, waarom moeten wij tegenwoordig allemaal een Baby Shower en zelfs een Gender Reveal party??? Nu ik zwanger ben merk ik hoe alles opeens zo word uitgemolken, hoe alles opeens zo bepaald moet worden. Wie heeft ooit bedacht dat je het geslacht bekend moest maken met een feest en een taart? Waren het de bakkers die dan de taart kunnen maken? De winkel die jou dan al die ballonnen, slingers en andere gekkigheid kan verkopen? 

Het zelfde is een Baby Shower, waarom moeten wij opeens cadeautjes voor de geboorten krijgen en daarna nog een kraamcadeautje? Maar niet alleen is er tegenwoordig allemaal feestjes en bekendmakingen er omheen, ook de bevalling op zich moet je tegenwoordig helemaal uitschrijven.

Wat wil jij wel en wat wil jij niet. Wil je thuis of in een ziekenhuis, in een bad of gewoon in bed. Wil je in een bepaald shirt en wil de je de hele familie er bij. Of juist alleen met je partner. Wil je pijnstilling of puur natuur. Je maakt er een heel beeld van en misschien romantiseert je het wel... 

Want om eerlijk te zijn, de bevalling kun je niet plannen. Nee die komt zoals het komt, gaat zoals het gaat en de enige wens die je kunt aangeven is simpel borstvoeding ja of nee. De rest is gewoon afwachten. Trouwens dan is de borstvoeding ook maar te hopen dat het lukt, want dat weet je pas na dat je bevallen bent...

Nee ik ben nu inmiddels gelukkig al weer eenendertig weken zwanger, heb nog geen enkele informatie avond of cursus gevolgd. Geen baby zwemmen, puf cursus of borstvoeding informatie avond voor mij. Mijn voornemen was om rustig tot het einde te wandelen, maar zelfs dat voornemen is vervlogen.  

Geen feestjes voor de geboorten, geen geboorte plan. Waarom niet? Omdat ik bij 29 weken opeens in het ziekenhuis lag, met kans op een vroeg geboorten. Die kans is trouwens nog verre van vervlogen. De enige wens die ik kon aangeven was dat ik borstvoeding wilde geven, de rest is zo afwachten. Hopen dat de kleine madam met haar hoofdje naar beneden blijft liggen. 

Hopen dat er genoeg ruimte blijft in mijn buik voor de kleine meid, hopen dat ze tot weekje 37 blijft zitten. Vooral hopen dat alles gewoon goed gaat. Maar niet hopen op een bepaalde gang van zaken, omdat de teleurstelling dan zo om de hoek kan komen. 

En die feestjes, dat is toch weer puur voor de verkopers. Voor de bakker, baby winkel, ballonnen en slinger verkoper. Dat is toch gewoon weer een marketing trucje, zodat wij onze centjes uitgeven aan zo iets onbenulligs. Nee ik hou dan toch meer van de nuchtere kijk op de zwangerschap en al die Amerikaanse toestanden blijven hier buiten de deur.


Misschien ook interessant. 

You Might Also Like

5 reacties

 1. Ik begrijp je volledig! Mijn vriendinnen wilden ook per se een babyshower doen, vriendlief heeft dat afgeblazen. Een gender reveal hebben wij ook niet gedaan, we hielden het geheim. We hebben de vrienden en familie wel laten wedden op naam, geslacht, geboortedatum, gewicht en lengte. Iedereen legde 2 euro in een potje en de "winnaar" (degene die het dichtst bij de datum was (en bij ex aeqo geslacht/gewicht), kreeg de helft van de inhoud van het potje. De andere helft ging in de spaarpot van de baby.

  Ik had ook geen plan, ik had mezelf voorgenomen om pijnstilling te vragen als dat nodig was (uiteindelijk niet gehad want ik was te laat met mijn vraag) en ook de borstvoeding.

  Als ik je één tip mag geven wat borstvoeding betreft... ga nu al op zoek naar een lactatiekundige ICBLC (of bel naar La Leche Leage) want je krijgt zelfs in ziekenhuizen fout advies. Als ik dat niet gedaan had, had ik na 2 dagen overgestapt op flessen terwijl dat niet nodig was. Ik geef nu 10 maanden borstvoeding maar dat was zonder haar niet gelukt (wegens heel fout advies in ziekenhuis). Wist je trouwens dat maar heel weinig vrouwen echt geen borstvoeding kunnen geven wegens lichamelijke kwesties? De overgrote meerderheid kreeg gewoon fout advies waardoor het niet lukte.

  Ik hoop dat ik nu mijn boekje niet te buiten ga maar ik weet hoe belangrijk dit is, als je een moeilijke zwangerschap hebt, met misschien een niet zo gewone start. Heel veel groetjes en succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een goed advies! Borstvoeding is niet iets wat je zomaar even doet. Dan heb je grote kans veel teleurstellingen te krijgen.. Als je nog op fb zit, meld je evt aan bij LLL, n groep gerund door leidsters, waar je veel van kan leren.

   Wij hebben overigens ook alleen een informatieavond van de verloskundige bijgewoond. Die kwam een week later echt goed van pas, bij de vroegtijdige weeën met 31 weken..
   Sterkte nog even met wachten!

   Verwijderen
 2. Hier ook geen babyshower, vindt iets "vieren" wat er nog niet is toch een beetje griezelig. En bij ons blijft het geslacht onbekend, wij weten het niet, vinden het geen toegevoegde waarde om te weten. Wij laten ons verrassen

  Binnenkort start ik wel met yoga, 4 lessen. Ook bezoeken wij een info avond in het ziekenhuis over bevallen en dan krijg je ook een rondleiding in de kraamsuites.

  En idd hier ook een wens voor borstvoeding, mocht ik (zoals in agrarische termen te blijven) een slechte melkkoe zijn ;) dan stappen we over op kunst. Maar de eerste intentie is borst

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Allereerst bedankt voor je berichtjes, ik lees ze graag tijdens de borstvoedibg van de jonste die nu bijna 2 is.
  Ik kan me inbeelden dat het niet makkelijk geweest moet zijn de afgelopen weken. Toch spannend om plots in het ziekenhuis te belanden en dan enkel te kunnen hopen dat ze nog een beetje blijft zitten.

  Wij wisten van alletwee de kinderen niet wat het werd en hebben dat zelf mogen uitvinden na de bevalling :) geen genderreveal voor ons dus, tenzij een geboortekaartje ook telt ;)

  Wel heb ik twee keer een babyshower gehad. Vooral om de zwangerschap te vieren en ervaringen te delen met andere vrouwen die voor mij een belangrijke plaats in mijn leven hebben. De eerste keer was dat redelijk regulier met hapjes en spelletjes. Bij de tweede veel intiemer met mijn beste vriendinnen, moeder en schoonmoeder. Een vrouw kwam een hennatekening maken op mijn buik en op de hand of voet van de anderen. Zo was er voor mij een moment om stil te staan bij deze nieuwe fase. Zonder balonnnen, slingers en andere vulling die voor mij niet belangrijk waren.

  Warme groet,
  Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ook geen cursussen gedaan en op een gegeven moment zelfs in het ziekenhuis aangegeven dat ik de voorlichtingen waar zij zo op aandrongen niet meer wilde doen, omdat ik ze maar weinig informatief vond én omdat ik een tamelijk vervelende zwangerschap had (met bedrust vanaf 12 weken) en ik blije zwangere stellen te confronterend vond.

  Mijn artsen wilden graag een geboorteplan, we hebben van het plan van 4 pagina's (standaardtemplate) twee regels nageleefd: mijn artsen hebben steeds gezegd wat ze gingen doen voordat ze het gingen doen en mijn partner heeft de navelstreng doorgeknipt.
  Al het andere wat we hadden besproken, met name om te zorgen dat ik zo goed mogelijk uit de bevalling zou komen (ik ben rolstoelgebruiker en dat wilden we niet erger maken) was zinloos, omdat mijn bevalling heel anders ging dan het ziekenhuis had verwacht.

  BeantwoordenVerwijderen