Je baby op sociaal media.

zondag, mei 07, 2017

Ik weet het nog goed, ik gebruikte Facebook regelmatig en ik had inmiddels al meerdere kleine puntjes mee gemaakt die ik niet zo leuk vond. Zo ontdekte ik dat een vriendin was bevallen... Nee niet van haar zelf, maar haar familie had dit gedeeld met foto en al... 

Toen ik net zwanger bleek te zijn was het al wikken en wegen of ik dit op Facebook zou zetten, inmiddels zijn wij zo'n vier a vijf maanden zonder Facebook en hoef ik hier niet meer over na te denken! 

Hoe leg je het uit?
Nu is het voor ons in huis wel duidelijk, wij gebruiken hier geen persoonlijke Facebookpagina's. Delen en bekijken niks van vrienden of familie... Wij vragen mensen persoonlijk hoe het gaat, krijgen de foto's te zien thuis of via een berichtje. Dat stukje niet hebben brengt heel veel rust, maar wat als straks de kraamvisite komt? Hoe leg je dan uit dat ons meisje niet op sociaal media mag wordt gedeeld... 

Dat wij gewoon zelf willen bepalen welke informatie er van ons kleine meisje voor de rest van haar leven op het wereld wijde web rond zal zwerven. Want Facebook is helemaal niet privé zoals mensen het tegenwoordig voelen... Alles wat daar wordt gedeeld blijft ook bewaard... 

Even in de bubbel
Terwijl ik nadenk hoe ik dit straks duidelijk ga maken, lijkt het me straks fijn om gewoon even in een bubbel te zitten. Even gewoon puur de kraamweek mee te maken, zonder dat de wereld binnen dringt. Zonder dat iedereen op de stoep staat en verteld wat je zou moeten doen. Wat laten wij eerlijk zijn, juist als je zwanger bent komt iedereen met ongevraagd advies. Over een juiste draagdoek, een wieg of ledikant... Borstvoeging of flesvoeding... Iedereen heeft een mening en wil deze ook graag aan je duidelijk maken.

Nu het einde dichterbij komt, verlang ik wel even naar een bubbel. Naar heerlijk positiviteit en even niet na al dat nadenken, wikken en wegen van wat je zou moeten doen. Natuurlijk realiseer ik mij ook dat niet iedereen direct in de bubbel geraakt, dat had ik immers ook niet met de zwangerschap. Maar het idee is fijn!

Dus als je in de bubbel geraakt wil je ook niet dat de bubbel knapt omdat iemand jouw klein pasgeboren kindje zomaar online gooit. Op het wereld wijde web, voor alle mensen ter wereld.

En ik dan?
Zoals je de laatste maanden wel hebt kunnen zien is er het een en ander veranderd. Opeens sta ik niet continu met mijn gezicht op internet, sinds ik hier schrijf heb ik een andere naam aangenomen. Denk ik na wat ik deel en hoe ik iets deel... Een klein nieuw mensje laat je nadenken, nadenken over de wereld... Over sociaal media en over alles daar omheen.


Niet herkenbaar in beeld...
Zoals sommige al inmiddels doorhebben in mijn omgeving wil ik niet herkenbaar meer online worden gegooid. Niet op andermans pagina's en dat wil ik ook niet voor onze kleine meid. Hoe het hier straks zal gaan, we zien wel! Maar hier bepaal ik zelf wat ik deel en niet jij. 

Hoe ben jij hier mee bezig?

Bron foto één en twee 

You Might Also Like

5 reacties

 1. Hier hebben we ervoor gekozen om de mannen niet als baby op het internet te gooien en het liefst ook niet vol in het gezicht. Op een gegeven moment worden ze echter ook door anderen op de foto gezet (bijvoorbeeld op openbare gelegenheden) en dan houd je plaatsing niet tegen. Bij de oudste plaatsen we nooit zijn naam erbij, zodat foto's niet aan hem gelinkt worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee op langere duur zul je het niet tegen kunnen houden. Maar zonder naam vermelding is al een heel goed idee. Ik schrijf hier ook niet voor niets onder een andere naam :)

   Verwijderen
 2. Ik heb 2 Facebook accounts, een onder mijn echte naam voor mijn werk en een onder een andere naam voor privé, veel kattenfoto's dus, en tegenwoordig ook babyfoto's en babyverhalen. Op dat account hebben we pas in de 20e week iets over de zwangerschap gezegd, en daar noemen we de baby P. Maar we zijn allebei erg open en hebben ook veel gedeeld van het proces om zwanger te worden, weliswaar niet via Facebook, maar de meeste van onze facebookvrienden weten wel van de onderzoeken en behandeling.
  Baby P heeft een naam die maar 3 meisjes in Nederland hebben, dus om te voorkomen dat onze Facebookpagina's in haar Google-resultaten komen, noemen we haar P.

  Op mijn andere Facebook- (en twitter) moest ik het wat eerder zeggen, omdat ik vanaf de 12e week plat moest en niet meer kon werken. Nu viel dat moment in het reces, dus kon ik het nog uitstellen, maar toen mijn vervangers werden benoemd heb ik wel aangegeven waarom ik vervangen moest worden.
  Verder heb ik daar nog een berichtje geplaatst toen ze er was en nog een met Pasen op verzoek omdat ik er nog geen foto's had gedeeld.

  Ik vind het delen van foto's niet zo'n probleem, als ze dat terugziet, ziet ze alleen maar hoe blij en trots wij zijn. Haar naam deken we dus niet, om haar toch een beetje privacy te gunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben een tekstje een aantal keer gedeeld waarop stond dat we graag zelf de geboorte van onze dochter wilden aankondigingen als wij daar klaar voor waren. Iedereen heeft zich daar aan gehouden. Ik post heel af en toe een foto maar dan sta ik of de papa er ook mee op. Meestal op een hoogtepunt, doop og eerste keer groentepap ofzo. Leuk voor

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik plaats niet veel foto's van Stijn. Zeker niet van zijn gezicht. Dit is een bewuste keuze. Zodat ik straks niet hem ineens op een reclame ofzo zie ;). Je weet het nooit. Maar je moet zelf kiezen. Ik blog ook niet onder mijn eigen naam, maar zit wel onder mijn eigen naam op facebook. Beetje dubbel dus..

  BeantwoordenVerwijderen