Plot 22a


Eind 2015 kreeg ik een klein stukje grond toegewezen op de volkstuin vereniging. Ik had een tijd in onze postzegeltuintje midden in de stad proberen te kweken en kreeg na een paar jaar de vraag waarom ik niet de stap zetten naar een volkstuin. 

Ik vond het eng, de groene vingers waren er in mijn ogen niet en opeens tussen al die ouderen, ervaren mannen was toch een hele stap. De volkstuin vereniging waar ik zit is hoofdzakelijk ouderen en enkele gezinnen, maar het stukje sociaal maakt iedereen eigenlijk vrolijk. Opeens kwamen de buren vragen of ik rabarber wilde, frambozen planten en van alle stekjes groente die ze te veel hadden gezaaid. 

Zo kreeg ik in het eerste jaar twee mooie rabarber planten en plante ik zelf nog twee blauwe bessen, een rode bes, een rijtje frambozen, lavendel en zette ik de composthoop op zijn plek. Ook bouwde ik een huisje die helaas bij de storm eind 2016 weer omwaaide en die vandaag de dag niet meer is opgebouwd. 

2016 was mijn eerste seizoen en ik leerde dat de vijand van de volkstuin niet enkel meer slakken waren, maar ook vogels, mieren en andere insecten. Ik oogstte de eerste lekkere groente van mijn eigen tuin en genoot van de volkstuin. Ben je nieuwschierig wat ik allemaal in het eerste seizoen heb geoogst en tot vandaag de dag? Kijk dan even op de pagina geoogst (klik). Ik ben iemand van de lijstjes en vind het zo leuk om bij te houden wat er van mijn stukje grond komt!

Het stukje grond

Toen ik na heel veel twijfelen de moet bij elkaar had geraapt en de angst had overwonnen stuurde ik een mail voor een stukje grond... Al heel snel kon ik gaan kijken op de volkstuin vereniging. Er waren op dat moment nog drie stukjes grond over. Drie mooie plekjes met verschillende maten tuinen en plekken op het grote volkstuin complex. 

Ik kon kiezen tussen twee tuinen van 95 m2 en een tuin van 45 m2. De kleine tuin lag helemaal vooraan bij de kantine en langs een druk pad. De andere tuinen lagen meer achter op het terrein en al snel ging daar mijn voorkeur naar uit. De tuin die ik koos lag dicht bij de dijk en bij het water. Plus naast een prachtige bloementuin en later blijkt naast een verre familielid. 

De tuin die ik koos was 15 meter lang en 6 meter breed. Een gedeelte is vandaag de dag door vaste planten, een vijver, terras met een bank en compostbak vast ingedeeld. De rest is een heel groot stuk grond waar her en der bollen groeien in de lente en de groente heerlijk zijn weg naar de zon kan vinden. 


Planning 2017

Het eerste seizoen heb ik mezelf niet echt aan de planning gehouden, veel kleine dingen kwamen niet op en zaden wilde niet kiemen. Dit jaar is planning wel belangrijk omdat ik in juni en juli minder naar de tuin kan. Het seizoen word doorbroken door een kleine meid die op komst is en dus krijg ik soms een klein beetje hulp. 

Het word een seizoen van duidelijk aangeven wat waar staat, van bloemen en van grote bodembedekkers zoals pompoen, Indische kers, pluksla en courgette. Ow vergeet de Nieuw-Zeelandse spinazie niet!!! Ik hoop dat alles gaat lukken op deze planning, in ieder geval heb ik er heel erg veel zin in.